Een draagdoek of een draagzak is onmisbaar voor je baby uitzet vind ik. Nu ik voor de tweede keer een kindje verwacht kan ik mij er nog beter op voorbereiden. Ik zal daarom af en toe een blog posten over de producten die ik fijn vind en aanschaf voor mijn babyuitzet of zwangerschap. Wat ik bij mijn eerste baby de beste uitvinding ooit vond was mijn draagzak! Daarom begin ik met deze musthave uit mijn babyuitzet. Zonder mijn draagzak zou alles een stuk moeilijker zijn geweest en ik zal je vertellen waarom.

Slapen?
Babys slapen heel veel? Nou mijn baby dus absoluut niet. Ik noemde haar ook wel eens “zombiebaby” en ik voelde mij een “zombiemama”. Als ik haar in haar bedje legde vond ze dat best prima. Soms viel ze ook wel even in slaap. Dit duurde 10 minuten tot maximaal een uurtje. Dan werd ze wakker en kreeg ik haar niet meer in slaap. Ik werd er soms wanhopig van. Het was hierdoor moeilijk een ritme te creëren overdag en ’s nachts. Voor mijn gevoel was ik de hele dag bezig haar te voeden of in slaap te krijgen. Ik gaf borstvoeding en dat maakte ook dat ze vaak tegen mij aan in slaap viel na het drinken. En ook vaak wakker werd voor een slokje. Ik had al snel door dat alle goede adviezen niet werkten en ik heb toen goed naar mijn gevoel geluisterd. Ava wilde gewoon dicht bij mij zijn. Dan kwam zij tot rust en kon ze wel slapen. En dat is ook heel natuurlijk eigenlijk als je er over leest.

Draagzak
Ik had gelukkig een draagzak van het merk Marsupi. Eigenlijk had ik een draagdoek gewild maar dat leek mij te ingewikkeld en de Marsupi is eigenlijk net een draagdoek maar dan zonder het knoopwerk. Wat ik vooral belangrijk vind is, dat het een ergonomische draagzak is die beter is voor de heupen. Met de Marsuppi kreeg ik mijn vrijheid terug en kon Ava eindelijk slapen. Ik ging bijvoorbeeld elke dag op de slaapmomenten een eind wandelen en dan dommelde Ava heerlijk in slaap. Zo kon ik lekker bewegen of boodschappen doen of zelfs stofzuigen. Ook als zij onrustig was in de kinderwagen was de draagzak altijd mijn redding. Dan deed ik haar er snel weer in en konden we weer verder. Ik heb Ava uiteindelijk tot zij anderhalf jaar was in de Marsuppi gedragen binnen, buiten en op vakanties.

Marsuppi(Hier was Ava 6 weken)

Draagdoek
Nu ik weer zwanger ben, heb ik ook twee draagdoeken aan mijn babyuitzet toegevoegd. Ik wilde altijd al een draagdoek van het mooie merk Artipoppe. De doeken van Artipoppe zijn kunstwerkjes van Nederlandse bodem van de beste kwaliteit. Het is een droom om een van deze doeken straks voor de baby te kunnen gebruiken. Het zijn wat duurdere doeken. Door de hoogwaardige kwaliteit van de stoffen waarvoor bijvoorbeeld Merino wol, zijde of kasjmier wordt gebruikt. De ontwerpen zijn ook heel bijzonder. Gelukkig is er sinds kort ook een minder dure lijn POP by artipoppe. Een stuk toegankelijker, maar net zo prachtig als de andere doeken. Je krijgt bij het doek een handig boekje waarin je precies kunt zien hoe je de verschillende draagtechnieken kunt knopen. De website van Artipoppe geeft ook veel informatie hierover en zelfs instructiefilmpjes. De Artipoppe doek is niet rekbaar waardoor je bijna alle verschillende draagmethodieken kunt toepassen. Ik kijk er erg naar uit mijn babytje straks in deze mooie doek te dragen. Het is een prachtige lichtgrijs met gebroken witte doek met het Peacock design en hij voelt heerlijk zacht aan.

Artipoppe

Naast de Artipoppe doek wilde ik nog graag een rekbare draagdoek. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar het lijkt me fijn om dit bijvoorbeeld thuis te gebruiken. Het voelt wat zachter aan en lijkt mij daarom ook heel comfortabel. Ik heb gekozen voor een doek van het merk bam+boe. Zij gebruiken een favoriete stof van mij voor de doeken, namelijk bamboe. Bamboe stof heeft een zijde-achtig uiterlijk en is heerlijk zacht en koel. Het is gemaakt van bamboe en dat heeft een antibacteriële werking. Hierdoor zijn er geen pesticiden nodig, wat de stof gezonder maakt voor de huid. Tevens is het ook een milieuvriendelijkere stof dan bijvoorbeeld katoen.

bam+boe

Door de rekbaarheid van de bam+boe draagdoek is de bbb methode (buik tegen buik en benen naar buiten) de enige veilige manier van dragen.

bam+boeDragen is gezond
Zoals je merkt ben ik enorm fan van dragen. Ik heb er zelf zoveel plezier van gehad bij mijn eerste kindje en ik kijk er ontzettend naar uit dit weer te ervaren. Je kind ergonomisch dragen draagt bij aan een goede ontwikkeling van de heupen. Daarnaast is het ook van oudsher de meest natuurlijke manier om je kind bij je te dragen. Na 9 maanden van warmte en constant contact met de moeder, is de geboorte een grote overgang voor een baby. Daarom hebben baby’s daarna nog veel behoefte aan intiem contact.

Baby’s die dicht bij de huid worden gedragen genieten daarvan en voelen zich geborgen door de lichaamswarmte en hartslag van de moeder (of vader). Ook is het een ideale positie om de wereld te ontdekken op een veilige manier. Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt de basis voor een zelfverzekerde persoonlijkheid. Nu Ava wat groter is merk ik steeds meer dat zij een heel gelukkig zelfverzekerd meisje is. En ik denk dat het feit dat ik haar veel gedragen heb, hier onder andere aan bijgedragen heeft.

Marsupi

Liefs Yasemin

 

 

Share