Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Suikerverslaving: Hoe kom je er van af? | THE FIT MOM

Over het algemeen gesproken eet ik gezond en daarom zo min mogelijk suiker. Vooral geraffineerde witte suiker probeer ik te vermijden. Er zijn momenten dat ik wel producten met suiker neem. En dan merk ik meteen dat ik er meer behoefte aan heb en een suikerverslaving krijg. Ik ben geen zoetekauw maar als ik meer suiker eet krijg ik er dus ook meer zin in. Vanwege mijn endometriose is het belangrijk dat ik zo min mogelijk suiker binnen krijg. Mede doordat ik  nu veel minder suiker gebruik heb ik mijn ziekte onder controle en bijna geen last!

Hoe werkt een suikerverslaving?

Je hersenen reageren op de smaak van zoet door veel dopamine aan te maken. Dopamine zorgt ervoor dat jij je blij voelt. Zoals elke stof die zorgt voor een verhoogt dopamine niveau heeft suiker dus een verslavend effect. Je krijgt het gevoel dat je zoetigheid moet blijven eten om je weer blij te voelen. Een suikerverslaving lijkt dus best op een drugsverslaving. Krijg je de dopamine kick niet snel genoeg, dan gaat je lichaam reageren met ontwenningsverschijnselen. Je voelt je rusteloos en denkt dat je iets zoets nodig hebt om je beter te voelen.

Als je suiker eet of andere simpele koolhydraten (wat ook omgezet word in suiker) reageert je lichaam hier op. Je bloedsuikerniveau  schiet omhoog. Je lever probeert het weer op te ruimen om je bloedsuiker niveau te laten dalen door de suikers om te zetten in vet. En daarom is suiker dus ook dikmakend. Ook is het omhoog schieten van je suikerspiegel iets waar je snel weer moe van word. Je voelt je even lekker en krijgt een stoot energie. Maar omdat het snel weer daalt voel je je daarna juist heel moe. Waardoor je weer op zoek gaat naar suiker..

Hoe kom je van en suikerverslaving af?

Het belangrijkste is langzaam afbouwen! Als je te snel helemaal geen suiker meer neemt krijg je er te veel last van waardoor de kans op terugval groot is.  Als ik bijvoorbeeld na een ongezond weekend vol taartjes chips en ijs bedenk dat ik Maandag geen suiker ga eten lukt dat vaak niet. Dan heb ik Maandag juist extreme zin in zoetigheid en kom ik toch in de verleiding. Daarom heb ik een manier gezocht die wel werkt en die zal ik hieronder in 6 stappen uitleggen:

Suikerverslaving: Hoe kom je er van af?

6 Tips om van je suikerverslaving af te komen:

  • Plan voor de volgende dag in wat je gaat eten op de momenten dat je zin in zoet krijgt. Neem je bijvoorbeeld graag een koekje bij de thee? vervang deze dan door een gezondere zoete variant zoals gedroogd fruit of vers fruit met wat ongebrande noten. Mijn favoriet is dadel met walnoot! Heerlijke combi bij de thee. Fruit bevat natuurlijk ook suikers maar deze hebben een positiever effect op je lichaam. De suiker in fruit is een stuk minder waardoor je er minder snel dik van word en het verslavende effect ook is ook minder.
  • Neem gezonde snacks mee in je tas. Als je buiten de deur bent is de verleiding nog groter als je trek krijgt en omringt bent door ongezonde zoetigheden. Gezonde snacks die wel een beetje zoet zijn zoals vers of gedroogd fruit met wat noten. Of koop gezonde reepjes die geen suiker bevatten. Die zijn er tegenwoordig veel meer te koop.
  • Eet geen onnatuurlijke suikervervangers! Deze hebben net zon verslavend effect op je hersenen als gewone suiker.
  • Eet meer vezelrijke koolhydraten zoals bruinbrood bruine rijst en volkorenpasta. De witte varianten bevatten bestaan uit simpele koolhydraten die door je lichaam weer in suiker worden omgezet. Als je veel sport is het minder erg als je hier meer van eet.
  • Drink geen vruchtensappen en neem geen suiker in je thee of koffie. Het is een kwestie van wennen maar zonder suiker drinken scheelt een hoop. En na een poosje lust je vaak niet eens meer deze dranken met suiker. Dan merk je pas hoeveel suiker er in zit.
  • Lees etiketten! In veel producten zit suiker verstopt. Soms heeft het een andere naam en soms een nummer. Verdiep je hierin en maak bewuste keuzes. In brood zit bijvoorbeeld vaak suiker terwijl dit niet nodig is. Het helpt enorm als je kiest voor varianten zonder suiker. Veel tomatensauzen bevatten bijvoorbeeld ook suiker maar er zitten enkele tussen zonder suiker als je goed zoekt! Probeer voor je producten in huis varianten zonder suiker te vinden.

Als je op deze manier gezond je suikerbehoefte afbouwt zul je merken dat je steeds mindere behoefte krijgt aan zoetigheid. Dat maakt de de volgende stap namelijk kiezen voor meer groente en gezonde vetten makkelijker. Een snack hoeft niet altijd zoet te zijn. Groente en noten een gekookt ei of een bakje kwark zijn hele goede snacks die je tussendoor kan nemen. Voor een gezond gewicht en voldoende energie raad ik aan om de twee a drie uur iets te eten. waarbij je dus naast je ontbijt lunch en avond eten ook drie snack momenten hebt. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn persoonlijke tips! En ik hoor graag reacties of ervaringen van anderen. Voor professionele begeleiding op het gebied van voeding verwijs ik je naar de leefstijl coach op www.behealthyfeelgood.nl

Liefs Yasemin