Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
6 Tips tegen stress om uit een negatieve sleur te komen! | THE FIT MOM

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress is eigenlijk gewoon spanning. En je hebt altijd een beetje spanning nodig om goed te functioneren. Deze spanning zorgt er namelijk voor dat je lichaam klaar is voor actie. Maar wanneer je er last van krijgt en merkt dat je sneller van slag raakt door dingen, is het iets om alert op te zijn. Stress veroorzaakt allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, rugpijn stijve schouders, spijsverteringsstoornissen, maagpijn, rusteloosheid, slaapproblemen en het verzwakt je immuunsysteem. Ook gaan mensen vaak te veel of te weinigen eten door stress en dat is natuurlijk ook ongezond. Bovendien te veel stress geeft natuurlijk gewoon een rot gevoel!

Als externe factoren de oorzaak zijn, is het enige wat je kan doen jouw stress bestendigheid vergroten. Je kan immers alleen jezelf veranderen en hoe je met dingen omgaat. Ik kan ook een enorme stresskip zijn en over van alles piekeren. Als ik daar niet bewust iets aan doe gaat het niet goed. Dan slaap ik slecht, eet ik ongezond, voel ik me snel geïrriteerd en raak ik in een negatieve sleur. Herkenbaar? Vooral nu het zomer is en de zon zich weinig laat zien is de kans nog groter dat je in zon negatieve sleur komt.

StresDe volgende tips gebruik ik in stressvolle periodes om uit de negatieve sleur te komen.

Mijn 6 tips tegen stress:

-Plaats jezelf meer op de eerste plek! Sta in elke situatie eerst stil hoe iets voor jou voelt in plaats van je af te vragen hoe het voor de ander is. Zeg vaker nee en maak bewuste keuzes die voor jou goed voelen ook al moet je daarmee een ander teleurstellen. Een stukje gezond egoïsme hebben we allemaal nodig.

Ga naar buiten! Buiten zijn doet een mens goed. De frisse lucht de zon (ook al zie je die niet) hebben we allemaal hard nodig om ons goed te voelen. Plof niet op de bank maar maak een wandeling. Je voelt je erna vaak rustiger en frisser in je hoofd. Bovendien is het van groot belang voor je vitamine D aanmaak dat je meer buiten bent.

Beweeg! Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten helpt tegen depressie omdat je daarmee endorfine aanmaakt. Endorfine zorgt voor een geluk gevoel. Ook kan fysiek bezig zijn je helpen om je hoofd leeg te maken. De focus op iets anders dan je pieker gedachten haalt je uit de negatieve sleur. En je voelt je na het sporten fitter en energieker waardoor je meer aan kan.

Eet gezond! In stressvolle tijden heb je vaak meer zin in het zogenaamde comfortfood. lekker vet zoet of juist zout makkelijk eten. Dat geeft even een fijn gevoel maar daarna krijg je vaak een zwaar vermoeid gevoel omdat je lijf moeite heeft om het te verwerken. Ook hebben de slechte stoffen in ongezond eten een negatieve invloed op je hormonen wat dus juist je stressniveau verhoogt. Gezonde voeding geeft energie. Verwen jezelf juist met extra gezonde lekkere hapjes of bak een heerlijke bananencake.

Socialize! En dan niet online maar spreek af met een vriend of vriendin, ga op de koffie bij de buurvrouw en praat. Praten over je gevoelens en gedachten geeft ruimte in je hoofd. Hard op uitspreken wat je bezig houd helpt nieuwe verbindingen te maken in je hoofd en helpt ook bij het verwerken van je gevoelens. Wij vereenzamen tegenwoordig doordat we makkelijk contacten onderhouden via de social media. Uit wetenschappelijk onderzoek komt echter naar voren dat live met mensen contact te hebben een super positief effect heeft op je gevoelens.

Stel nieuwe doelenAls je bewuster bent van de stressfactoren in je leven kun je haalbare doelen voor jezelf stellen om je beter te voelen. Werken aan doelen die voor jou belangrijk zijn zullen je gevoel van eigenwaarde vergroten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en er aan werken gaat in kleine stapjes. Maar aan het einde van de dag zul je met meer tevredenheid terug kijken omdat je meer grip krijgt op dingen in je leven die jou gelukkig maken.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt in stressvolle tijden. Als je merkt dat de stress te erg word adviseer ik je op tijd professionele hulp te zoeken. Elk mens heeft wel eens een zware periode waarbij je hulp kan gebruiken. En zo voorkom je dat je verder weg zakt in een depressie. Als je lijf ziek is ga je ook naar een dokter en zo moet je het ook zien op psychisch gebied. Zorg goed voor jezelf!

Liefs Yasemin

(Fotos credits @puur_by_dyana)