Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
9 Tips om uit je sportdip te komen en hoe voorkom je een sportdip? | THE FIT MOM

Een sportdip.. Iedereen heeft er wel een last van. Je hebt een abonnement op de sportschool maar gaat er al een tijdje niet heen. Je wil graag weer sporten maar kan jezelf er niet toe zetten en weet niet waar je moet beginnen. Herkenbaar? 

Er word mij vaak gevraagd: “Hoe houd je het toch vol altijd sporten en gezond eten?” of “Ik wil ook graag gezond bezig maar het lukt mij niet om het vol te houden”.
Ik heb ook periodes geworsteld met een sportdip zoals ik het noem. Ik kon dan de motivatie en puf niet vinden om naar de sportschool te gaan. Dit was vaak na een periode van extreem veel sporten waarna ik terug zakte in totaal niet sporten en ongezonder eten. Tot ik op een gegeven moment door kreeg wat dit veroorzaakte en wat de reden is dat ik wil sporten.

Mijn reden om te sporten
Sporten is voor mij een basis onderdeel van mijn leven, net als eten slapen en ontspanning. Als ik niet sport heb ik namelijk minder energie en ben ik minder stressbestendig. Ik word dan passiever en langzaam aan ook minder vrolijk. Dit is iets wat ik heb gemerkt in de periodes van mijn sportdip. Tuurlijk voel ik mij ook prettiger als ik slank en strak in mijn vel zit. Maar het geestelijke effect weegt veel zwaarder en is voor mij de grootste reden om consequent te sporten.

“Be  don’t try to become //Osho

Oorzaken van een sportdip
Iedereen heeft zijn eigen oorzaak van de weerstand om niet te gaan sporten. Het is goed die te onderscheiden van de bekende smoesjes. “Ik ben moe” “Ik ga morgen wel” “Het is slecht weer”.
Zo voorkom je de volgende sportdip nadat je deze hebt overwonnen;)
Er is namelijk vaak wel een goede reden dat je in je sportdip bent beland.
Bij mij was de oorzaak dat ik periodes door kon slaan door te veel sporten, waardoor ik op den duur geen zin meer had. Ik sportte wel eens 6 of 7 keer per week, zonder dat het echt effectief was omdat mijn spieren geen tijd hadden om te rusten. Ook deed ik steeds hetzelfde waardoor ik er op den duur helemaal flauw van was en geen vooruitgang zag.

9 Tips om uit je SportDip te komen

 1. Bedenk waarom jij wil sporten: Wat geeft het jou? Wat voegt het toe aan je leven?
  Als je dit weet word dit jouw mantra, die je vast zet in je mindset en tegen de smoesjes gebruikt die opduiken in je hoofd.
 2. Stel een doel qua hoe vaak en hoe lang je wil sporten: Leg de lat niet te hoog en houd je doel klein en meetbaar. 2 of drie keer per week sporten is een goede basis als jij daar tijd voor hebt naast je andere plannen. Het moet passen in je leven zodat het geen belemmering geeft voor andere activiteiten.
 3. Plan je sportdagen voor de week: Als je sportlessen wil volgen kun je uitzoeken wanneer die gegeven worden en je planning daar op aan passen. Kijk ook naar uitval mogelijk heden op andere dagen zodat je  eventueel kan veranderen van dag als je onverwacht niet kan.
 4. Maak van je sportdagen prioriteit: Probeer de rest van je planning aan te passen aan je sportdagen en andersom. Het is ok om  te zeggen “Ik kan maandag niet want dan ga ik sporten” Je omgeving zal soms onbegrip tonen maar dat geeft niks. Zonder deze regel is het lastig om consequent sporten vast te houden. En dat is een stukje goed voor jezelf zorgen!
 5. Zie sport als een cadeau voor jezelf: Je maakt het een positieve ervaring door je te realiseren dat je het doet omdat het goed voor jou is. Denk aan je doel en wees trots op jezelf!
 6. Zorg voor afwisseling en uitdaging: Voorkom dat jijzelf en je lijf in een sleur komt te zitten. Als je telkens hetzelfde doet zul je niet groeien en dat werkt demotiverend. Zorg elke 6 weken voor verandering in je schema of sportles. Je kunt een instructeur vragen elke 6 weken een nieuw schema voor jou te maken die bij jouw doelen past. Zo geeft jij je spieren de nodige prikkel en word het weer een leuke uitdaging.
 7. Koop een mooie sportoutfit: Je voelt je stukken beter in een mooie sportoutfit. In de sportschool zie jij jezelf veel in spiegels en het kan erg motiverend werken als je jezelf er leuk en stoer uit vind zien. Kijk in deze blog voor inspiratie Sportkleding Shoplog
 8. Kies bewust voor gezonde onbewerkte voeding: Je hebt goede brandstof nodig voor je lijf en het zal je helpen lekkerder te sporten. Ga niet op een dieet maar zorg dat je basis gezond is vol groente, fruit,magere proteïnen en gezonde koolhydraten. Als je basis goed is kan je beste eens wat lekker nemen en daar ook veel meer zonder schuldgevoel van genieten.
 9. Discipline geeft vrijheid: Zie de discipline van het sporten en gezond eten als een gezonde basis voor je leven waardoor je op momenten van rust ook bewust en vrij kan genieten van niks doen of lekker snoepen. lees hier meer over in mijn blog discipline geeft vrijheid.

Ik hoop dat deze blog jouw helpt om uit je sportdop te komen en sporten een onderdeel van je leven te maken.

Liefs Yasemin

Sportdip