Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Afvallen na zwangerschap | THE FIT MOM

Vanaf het geweldige, gelukkige moment dat ik wist dat ik zwanger was, ging ook deze gedachte even door mijn hoofd “afvallen na zwangerschap”

Vanaf het geweldige, gelukkige moment dat ik wist dat ik zwanger was, ging ook deze gedachte even door mijn hoofd afvallen na zwangerschap en de vraag of dat zou lukken.

Vlak voor ik zwanger was geworden, had ik door hard te werken mijn ideale figuur bereikt. Dit door regelmatig sporten en een speciaal voedingspatroon om mijn kans op zwangerschap te vergroten. Ik heb namelijk endometriose en daardoor was zwanger worden een moeilijke, lange weg waarbij het uiteindelijk is gelukt door een streng alkaline dieet. Maar daarover zal ik een andere keer uitgebreider schrijven.
Eigenlijk nam ik al meteen afscheid van mijn lijf door gauw een foto te maken en in gedachte mijn skinny broekjes en strakke shirtjes vaarwel te zeggen. Ik kon mij namelijk niet voorstellen daar ooit weer in te passen nadat je 9 maanden een baby in je buik hebt gedragen en de nodige kilo’s bent aangekomen. En ik dacht dat de vrouwen die wel weer super slank werden, allemaal genetische geluksvogels en/of rijke, geopereerde supermodellen waren. Desondanks nam ik het besluit er toch het beste van te maken. Vooropgesteld, voor de baby wilde ik zo gezond mogelijk eten en blijven bewegen omdat ik zoveel had gelezen over de gezondheidsvoordelen hiervan. En ik hoopte natuurlijk voor mijn eigen lijf de “schade” zoveel mogelijk te beperken. Ik moet er wel bij zeggen dat, na mijn lange strijd tegen endometriose, deze zwangerschap mijn grootste droom was die werkelijkheid werd, dus eigenlijk was mijn figuur en het behouden ervan meer een bijzaak dan een hoofdzaak.
Maar om terug te komen op het onderwerp afvallen na mijn zwangerschap zal ik eerst even de kilo’s tijdens het proces beschrijven. De eerste drie maanden kwam ik gelijk 4 kilo aan tot mijn grote schrik. In mijn omgeving hoorde ik dat je de eerste maanden nauwelijks aankomt, dus ik zag me al langzaam veranderen in een enorme nijlpaard. Ik ben vroeger gepest vanwege mijn vrouwelijke figuur inclusief aanwezige heupen dus mijn schrikbeeld blijft breder wordende heupen. Ik had enorme behoefte aan koolhydraten en ging elke pauze op jacht. Mijn collega’s keken verbaast dat hun quinoa- en salade-etende collega terugkwam met een driedubbele sandwich en een ketchup vlek van de Vlaamse friet. Maar gelukkig legden ze niet de link dat ik zwanger was!

Ik luisterde naar mijn lichaam en at meer koolhydraten maar vermeed ongezonde suikers en bewerkt voedsel. Ik ga ervan uit ga dat je lijf je vertelt wat je nodig hebt; vooral als er een kind in je groeit, lijkt mij dit van belang. Na die drie maanden werd ik weer meer mezelf en at ik volgens mijn normale voedingspatroon. Veel groente in combinatie met proteïne of gezonde koolhydraten en gezonde vetten uit noten, zalm en avocado. Ik groeide gelukkig wat langzamer en noteerde per maand in mijn telefoon hoeveel ik aankwam. Mijn buik bleef vrij klein doordat ik lang ben en een hele strakke buikwand heb volgens mijn gynaecoloog. Maar aan het einde voelde ik me echt een aangespoelde walrus en kon ik mijn voeten niet meer zien. Ik was na 41 weken in totaal 15 kilo aangekomen.
De eerste week na de bevalling was ik al gauw 7 kilo kwijt. Mijn buik was al vrij snel plat maar de rest van mijn lijf was flubberig en ik had enorme melkborsten en spataders achter mijn benen. Naast alle emotie van het moederschap moest ik enorm wennen aan mijn nieuwe lijf. Twee weken na de bevalling besloot ik dan ook voorzichtig te beginnen met cardio door vooral veel te wandelen met de draagzak of achter de kinderwagen. Om een goede melkproductie te behouden, moest ik veel gezonde vetten, proteïnen en koolhydraten eten waardoor echt afvallen nog geen optie was. Maar dat vond ik ook niet erg. Ik nam mijzelf voor er rustig de tijd voor te nemen.

Na 6 weken mocht ik weer sporten in de sportschool en dat was een verademing. Even weer tijd voor mezelf en door bodypump te doen kreeg ik meer kracht en werd m’n lijf langzaam weer wat strakker. Na drie maanden was ik al goed op weg maar ik had nog 5 kilo te gaan om weer op m’n streef gewicht te komen en ik wilde daar hard aan werken. We zouden namelijk als m’n dochter 5 maanden was op vakantie gaan en ik wilde mij wel prettig voelen in mijn bikini. Dus ik ging wat meer m’n best doen met cardio en krachttraining en ook meer op m’n voeding letten. Maar wat ik ook deed, het afvallen ging erg traag en ik raakte erg gefrustreerd. Vooral omdat ik erg mijn best deed en ondanks meer bewegen en gezonder eten geen verschil op de weegschaal zag. Mijn man was overtuigd dat ik door spiergroei geen verschil zag en hij was eigenlijk al dik tevreden. Maar ik wilde graag resultaat zien. Toen ben ik kritisch mijn eetpatroon gaan bekijken. Ik ontdekte dat ik na mijn zwangerschap langzaamaan ongezonder was gaan eten. Meer suiker en meer zuivel; dingen die ik voor mijn zwangerschap niet gebruikte vanwege mijn endometriose. Mijn 80% gezond en 20 % minder gezond eten regel was verschoven naar 60-40% en zorgde ervoor dat mijn metabolisme niet voldoende werd gestimuleerd voor een lager vetpercentage. Ik ben toen gelijk gestopt met kaas, melk en suiker. Soms denk je dat je gezond eet maar als je echt kritisch kijkt, ontdek je dat er best verbetering mogelijk is. Ik houd heel veel van kaas maar ik weet dat mijn lijf dat gelijk opslaat waardoor m’n vetpercentage hoger wordt. Ook is het niet goed voor mijn endometriose dus eet ik het zo min mogelijk. Hierna ging het beter en merkte ik dat ik sneller slank werd. Toen wij uiteindelijk na 5 maanden op vakantie gingen was ik veel dichter bij mijn streefgewicht. Ik was nog twee kilo te zwaar maar dat vond ik geen probleem. Tijdens de vakantie bleef ik sporten en uiteindelijk had ik 8 maanden na mijn bevalling weer mijn oude figuur terug door consequent te sporten en gezond te eten. En toen realiseerde ik mij dat het dus niet alleen maar weg is gelegd voor genetische geluksvogels en supermodellen. Afvallen na zwangerschap is gelukt! En ik hoop anderen te inspireren en motiveren om dit ook te bereiken als je bereid bent hier hard voor te werken!

Afvallen na zwangerschap tips:

– Start de dag met een groot glas water met verse citroensap erdoor. Dit bereid je maag goed voor op voeding en geeft je spijsvertering een boost!

– Eet zo gezond mogelijk voor, tijdens en na je zwangerschap; veel groenten, proteïnen, gezonde koolhydraten en gezonde vetten.

– Eet om de twee a 3 uur zodat je metabolisme en bloedsuikerspiegel op pijl blijft en je geen eetaanval krijgt door de honger: ontbijt-snack-lunch-snack-avondeten-snack

– Eet geen kaas! ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen maar mij hielp het sneller vet te verliezen.

– Drink groene thee ook al klinkt dit cliché 🙂 Ik drink na elke snack een kopje en geloof echt dat dit helpt om het beter te verteren.

– Zorg dat je gezonde, lekkere snacks bij je hebt voor zwakke momenten.

– Sport 2 à 3 keer per week (wandelen achter de wagen telt ook mee).

– Investeer in een mooie sportoutfit waarin jij je goed voelt. Het motiveert ontzettend als je in de spiegel een stoere fitchick in wording ziet!

– Geef jezelf de tijd om weer op gewicht te komen en concentreer je op je succesmomenten. Na een slechte dag pak je het gewoon weer op!

– Gun jezelf een keer per week lekkers wat je normaal niet eet om balans te houden.

– Koop een leuk, gezond kookboek voor inspiratie! Gezond eten kan namelijk zo lekker zijn dat het niet als een dieet voelt maar een gezonde leefstijl zoals ik het noem.

Al deze tips zijn op basis van mijn eigen ervaring en kennis doordat ik er veel over gelezen heb. Ik ben geen diëtist dus als je specifieke vragen hebt raad ik je aan om een professional en/of je huisarts te raadplegen. Ook kun je begeleiding krijgen van http://behealthyfeelgood.nl Mijn bronnen zijn de boeken: Honestly Healthy en Body Ecology Diet. Omdat ik endometriose heb, werkt een Alkaline dieet het beste voor mij. Ik raad jou aan om voor jezelf uit te zoeken watvoor eetpatroon het beste bij jou past. En ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips![/vc_column_text][/vc_column][vc_column][thb_image image=”274″][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]