Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
De eerste hapjes en favo baby food recepten! | THE FIT MOM

Aron heeft tot hij 6 maanden was alleen borstvoeding gekregen omdat ik geloof dat de darmen van een baby tot die tijd nog niet rijp zijn voor vast voedsel. Ook geloof ik niet dat een baby die borst voeding krijgt iets anders nodig heeft tot 6 maanden. Vanaf 6 maanden ben ik gestart met hapjes groente en fruit en daarover heb ik veel vragen gekregen die ik hoop met deze blog te beantwoorden!

Iedereen moet natuurlijk zelf bepalen en doen wat goed voelt in de keuzes die je maakt voor je kinderen. In deze blog vertel ik mijn keuzes op basis van verschillende theorieën en boeken die ik naast elkaar heb gelegd. Er zijn veel tegenstrijdige bronnen tegenwoordig over voedsel en je weet soms niet meer waar je in moet geloven. Ik zeg ook niet dat ik het wel weet en een deskundige ben. Maar ik wil wel graag mijn ervaring delen met jullie omdat ik het zelf ook heel interessant vindt hoe andere moeders dingen doen en waarom.

 

VOEDING
Toen Aron 6 maanden werd heb ik een klein feestje georganiseerd omdat het voor ons ook een afsluiting was van een moeilijke tijd (lees hiervoor “De Impact op ons gezin van de te snelle bevalling van Aron”). Tijdens dit feestje kreeg Aron zijn eerste hapje die zijn lieve grote zus hem mocht geven. We vierden ook dat zij als 6 maanden een geweldige zus is.
Als eerste kreeg hij een hapje avocado en dat vond hij best lekker. Daarna de wortel en zoete aardappel en dat vond hij ook prima. Hij heeft een theelepeltje gegeten van elk soort en dat was al veel meer als ik had verwacht. Vervolgens heb ik heb hem elke week een soort groente gekookt en gepureerd laten eten om zijn lijfje rustig te laten wennen. De keuze voor de opbouw van de soorten groente en fruit heb ik gebaseerd op een schema uit mijn boek “Zo krijg je een blije baby” omdat deze uitgangspunten qua voeding goed passen bij mijn eigen visie. Je bouwt het aanbod qua soorten heel voorzichtig op zodat de darmen rustig wennen en de kans op allergieën in de toekomst kleiner is. En ik kies er voor zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken. In een klein lijfje stapelen gifstoffen sneller, die zich mogelijk in de bespoten groente en fruit bevinden.

 

COMBINATIE RAPLEY EN PUREE
Bij Ava had ik de raplay methode gecombineerd met gepureerde hapjes. Omdat dit bij haar heel goed ging en zij nu een super goede eter is, heb ik hier weer voor gekozen. Ik vind het fijn dat ik met de puree een beetje grip heb op wat en hoeveel er binnenkomt. En ik vind rapley daarnaast belangrijk omdat het kind daardoor goed zelf leert eten en ook de ruimte krijgt om te proeven en spelen met het eten. Veel mensen kiezen voor het een of het ander. Dat ik er een eigen draai aan geef is  typisch weer iets voor mij 🙂 Beide methodes hebben voor en nadelen waardoor ik het juist een mooie combi vind. Elk kind is anders en daar moet je ook goed naar kijken. Aron en Ava hebben een hele goede hoest reflex waardoor ik niet zo bang ben voor kleine stukjes. Aron kan inmiddels best goed gekookte groenten zoals broccoli of een wortel eten maar ook gerust een reepje komkommer. Uiteraard let ik op dat de vorm en stukjes veilig zijn.

EETSTOEL
Ik ben zelf helemaal fan van de Tripp Trapp stoel van Stokke! En wij hebben de prachtige Oak white stoel gekregen van de OAK collectie van Stokke. Deze stoel groeit mee van baby tot volwassenheid omdat hij verstelbaar is. Toen Aron zijn eerste hapjes kreeg zat hij nog in de newbornset omdat hij nog niet kon zitten. Het zitten forceer ik niet omdat ik dat niet goed vind voor de ontwikkeling van zijn rug en heupen. Pas toen Aron stevig kon zitten zijn wij overgestapt naar de kinderset van de Tripp Trapp en heb ik er ook een blad bij gekocht omdat ik naast de gepureerde hapjes ook stukjes wilde aanbieden die hij zelf kan pakken. Je schaft dit product een keer aan en kan het eindeloos gebruiken en daar houd ik van! Ook vind ik het een groot voordeel dat je het blad er makkelijk op en af kan halen. Zo kan je ervoor kiezen of hij gezellig aan tafel zit of even apart met zijn eigen snackjes.

TOP DRIE FAVO BABYHAPJES (vanaf 7 maanden)


Avocado/banaan papje (Ontbijt of  Lunch)
-1 banaan
-kleine avocado
-Twee eetlepels bio granen pap (zonder suiker enz)
-gekookt water
-eventueel handje peterselie/spinazie
Bereiding: Pureer de ingrediente samen met een klein laagje kokend water tot een romig dik papje!
Prakken kan ook als je het grover wilt aanbieden.

Bio Venkel puree (warme maaltijd)
-Halve venkel knol
-Grote aardappel
-1 kleine tomaat
-eventueel wat peterselie
-eventueel lepeltje olijfolie of roomboter
Bereiding: Stoom de ingredienten gaar en pureer er aan het einde wat peterselie door.

 

Bio Rode Bietenpuree
-1 rode biet
-1 Winterwortel
-1 aardappel
-theelepel roomboter
Bereiding: Stoom de groenten gaar en meng er de roomboter doorheen.

Ik hoop dat je het leuk vond te lezen hoe wij het doen qua eten met Aron. En ik hoor het graag als jij andere leuke tips ideeën of vragen hebt!

Liefs Yasemin