Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Gezonde koekjes bakken met een peuter! | THE FIT MOM

Het klinkt misschien spannend “Gezonde koekjes bakken met een peuter” maar het is juist een super gezellige activiteit! En het resultaat is dat je een voorraad gezonde koekjes in huis hebt waar je peutertje trots op kan zijn!

 

Ik wilde al heel lang gezonde koekjes bakken met mijn dochtertje maar ik dacht aldoor dan moet ze net iets ouder zijn.. Tot ik op een middag spontaan deeg maakte en het gewoon ging doen. We hadden dikke lol en tot mijn verbazing kon zij al best goed helpen en dus ook koekjes maken! Deze blog met foto’s is dan ook meteen het verslag van onze eerste keer samen koekjes maken.

Gezonde koekjesTips qua voorbereiding:

-Maak alvast het deeg klaar, maar laat wel de stappen zien zodat je kind al betrokken word bij het proces.
-Vertel dat jullie koekjes gaan maken en de handelingen die je kind mag doen zoals: rollen, snijden, kneden. Net als bij kleien.
-Leg samen de spullen klaar. Vertel weer welke voor je kind zijn en welke voor Mama (om verwarring en strijd te voorkomen zijn goede afspraken belangrijk)

Gezonde koekjesTips qua uitvoering:

-Geef je kind duidelijke taken en opdrachten en doe deze voor. Laat het vervolgens los en geef de ruimte om er zelf mee te stoeien.
-Verdeel het deeg en maak ieder zelf koekjes zodat je voor kan doen en ook wat minder verfrommelde koekjes hebt 🙂
-Stoor je niet aan rommel of verspilling! De gezelligheid en ervaring staan voor op!

 

Gezonde koekjes
Recept

Ingrediënten:

 • 160 gram speltbloem
 • 125 gram koude roomboter
 • 50 gram kokossuiker
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • snufje zeezout
 • bakje geschaafde amandelen
 • 1 losgeklopt ei
 • deegroller, koekvormpjes, bakpapier, extra bloem

Bereiding:

 1. Mix de suiker en de boter romig en voeg een snufje zeezout toe (zorg dat de boter goed koud is e de bak vetvrij)
 2. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en mix het een beetje draaiend met je hand. Als het goed verdeeld is kneed je het snel tot een stevige bal. (Blijft het kruimelig? doe er dan een scheutje koude melk bij en kneed verder)
 3. Laat het deeg een uurtje rusten in plastic folie in de koelkast
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden
 5. Bestuif de werkplek met bloem.
 6. Maak van het deeg een rol en snijd daar plakken van af van 1 cm. Maak hiervan een balletje. Druk of rol deze plat en plaats hem op het bakpapier. (Je kan ook een lap uitrollen van 5 mm maar dat is lastiger met zanddeeg)
 7. Druk dan de vorm er op en verwijder de randen.
 8. Bestrijk de koekjes met ei en garneer met geschaafde amandelen
 9. Bak de koekjes ongeveer in 10 mn bruin
 10. Laat ze goed afkoelen voor je ze op eet of in een bewaarblik doet

Gezonde koekjesTip van Ava: Ik deed er weinig amandelschaafsel op en Ava wilde er heel veel op doen. Ik moet toevegen dat haar koekjes daardoor lekkerder waren. Dus doe maar lekker veel amandelschaafsel op de koekjes!

Gezonde koekjes

Liefs Yasemin en Ava Ela