Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Zijn proteine shake’s gezond of ongezond als je zwanger bent? | THE FIT MOM

Zijn proteïne shake’s gezond als je zwanger bent? Dat is wat ik googlede toen ik ontdekte dat ik zwanger was.
Ik gebruik namelijk regelmatig een biologische plantaardige proteïne poeder voor mijn shake’s na het sporten. Maar op de verpakking van mijn favoriete proteïne poeder staat dat het afgeraden word bij zwangerschap…

Proteïne en zwangerschap
Proteïne oftewel eiwitten zijn een belangrijke bouwsteen voor de ontwikkelende foetus. Uit onderzoek komt naar voren dat het kan helpen de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling te verminderen. Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap, moet een vrouw ongeveer 70 gram eiwitten per dag binnen krijgen. Ik eet weinig vlees en krijg daardoor over het algemeen te weinig eiwitten binnen. Daarom zijn eiwit shakes een makkelijke manier voor mij om te zorgen dat ik voldoende eiwitten binnen krijg. Vandaar dat ik op onderzoek uit ben gegaan of eiwit shakes gezond zijn als je zwanger bent.

Plantaardige proteïne of Whey proteïne
In de VS is het gebruikelijker om proteïne poeder te gebruiken als je zwanger bent. Daar word het al langer gezien als een goede aanvulling van belangrijke bouwstoffen voor moeder en baby. In Nederland is er weinig over bekend merkte ik toen ik op onder zoek uit ging.
Zoals bij veel producten wordt het uit voorzorg afgeraden om het te gebruiken of geadviseerd om je huisarts te raad plegen.
Het is logisch dat onnatuurlijke toevoegingen en kunstmatige zoetstoffen niet gezond zijn. Dus de proteïne poeders met vele van deze raadselachtige ingrediënten zou ik ook nooit gebruiken vooral niet nu ik zwanger ben. Maar van de biologische varianten met natuurlijke suikers kon ik mij niet voorstellen dat het slecht zou zijn voor de baby. Toch stond er op mijn plantaardige biologische proteïne poeder op basis van bruine rijst dat het afgeraden werd.

Ik kon hierover niet veel informatie vinden, behalve dat de plantaardige proteïne poeders kunnen veroorzaken dat je van bepaalde stoffen en metalen te veel binnen krijgt waardoor het zich kan stapelen. En dit zou mogelijk niet goed zijn voor de baby.
Whey proteïne is een bijproduct van kaasproductie en bestaat voor 90 procent uit proteïne en weinig vet. Het word door deze simpele samenstelling meer aangeraden tijdens zwangerschap. Nu ben ik geen fan van zuivel en gebruik ik het niet veel behalve in de vorm van yoghurt. Maar in dit geval kies ik toch voor de biologische whey optie, omdat daar minder schadelijke stoffen in zitten en geen ongezonde toevoegingen.
Groene shake
Welk merk proteïne poeder?
Nu ik wist wat ik wel en niet wilde moest ik een nieuw merk zoeken. Ik heb toen Ekopura gevonden en contact met het merk opgenomen met de vraag of hun eiwitpoeders geschikt zijn voor zwangeren. Zij vertelden mij dat hun producten 100 % biologisch zijn zonder kunstmatige toevoegingen en dat zelfs een zwangerschaps therapeut hun product aanbied als onderdeel van de therapie.
Ik heb de whey proteïne van Ekopura inmiddels in huis en moet zeggen dat het heerlijk is! Ik maak mijn shakes altijd met wat spinazie en banaan (zie hier recept groene proteïne shake) waardoor het nog gezonder is. En door de proteïne poeder van Ekopura met vanillesmaak zijn mijn shakes nog lekkerder!
proteine shake
Proteïne poeder voor kinderen
Mijn dochtertje drinkt ook graag een groene shake met mij mee. Het is een handige manier om bij haar voldoende groente en andere vitamines binnen te krijgen. Ook zij eet niet veel vlees en daarom krijgt zij ook een kleine hoeveelheid proteïne door haar shake.
Volgens Ekopura is dit ook helemaal prima omdat hun producten zo puur en natuurlijk zijn. In Nederland is proteïne poeder voor kinderen ook minder gebruikelijk maar bijvoorbeeld in de VS is het al veel langer heel gewoon om het als gezonde aanvulling te geven. En dat is denk ik hoe je het ook voor jezelf moet zien.
Proteïne poeder shakes kun je als aanvulling gebruiken om te zorgen dat je wat extra voedingsstoffen binnen krijgt. Het moet echter nooit een vervanger zijn voor een maaltijd. En ook niet als middel om af te vallen worden gebruikt. Dit is vooral bij kinderen en zwangeren absoluut niet aan te raden.
groene shake
Tot slot
Ik ben geen wetenschapper en beweer niet te spreken vanuit wetenschappelijk onderzoek. Ik deel slechts mijn mening gebaseerd op mijn eigen onderzoek. En zou dan ook niets aan kunnen raden omdat iedereen daarin zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen om te kijken wat het beste bij de persoonlijke situatie past. Ik vind het wel leuk om mijn ervaring en bevindingen te delen omdat ik zelf op deze manier ook graag aan informatie kom van andere mensen. En ik ben dan benieuwd wat jou ervaring of mening over met proteïne shakes. Laat mij weten wat jij ervan vind!

Liefs Yasemin