Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/the-fitmom.com/httpdocs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
De kracht van gezonde voeding! | THE FIT MOM

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Overal om je heen kom je het tegen. Voedingsadvies, mooie foto’s van gezond eten en veel mensen praten erover. Ik vind het persoonlijk een goede ontwikkeling. En ik geloof echt in de kracht van gezonde voeding!  Er is meer bewustwording op het gebied van gezonde voeding en beweging en dit kan veel goeds in je leven brengen (mits je hierin niet doorslaat natuurlijk ;). Maar het roept ook een tegenbeweging op. In mijn eigen omgeving hoor ik naast de positieve reacties over mijn leefstijl en keuzes ook veel kritiek. Vooral nu ik moeder ben, verbaas ik me over de opmerkingen hierover zoals: Eet je niet te gezond? Is dat sporten nou wel goed, je hebt het al zo druk. Wat zielig dat ze (baby) geen chips of chocolade krijgt.

Ook als ik mijn salade pak voor de lunch krijg ik standaard een sarcastische sneer van iemand die zijn broodje kaas pakt. Het is zelfs wel eens gebeurd dat iemand riep; “gadverdamme, ga je dat opeten!” Gelukkig zijn de meeste collega’s juist positief nieuwsgierig en komen ze steeds vaker zelf ook met een gezonde variatie op het standaard broodje. Ik heb zelf ook heus wel eens de neiging mij te bemoeien met voeding van een ander. Bijvoorbeeld als ik zie dat een baby ongezonde snackjes krijgt. Dan wil ik zo graag vertellen hoeveel heerlijke, gezonde alternatieven er zijn. Maar dat zou ik nooit doen als het niet ter sprake kwam. Het is een stukje respect voor de ander. Je weet nooit wat er achter zit hoe iemand leeft of eet.
Bij mij denken heel veel mensen dat ik makkelijk praten heb. “Jij bent altijd al slank en hebt gewoon geluk met je genen” wordt er vaak geroepen. Er heeft zelfs een vrouw in de sportschool gezegd, dat het nooit alleen door gezond eten en sporten kan zijn, dat ik snel slank was na mijn bevalling. Ze zei “jij hebt zeker weten meer laten doen” en liet mij verbaast achter… Ook ik word dik van te veel slecht eten en weinig bewegen. En op gewicht blijven vraagt ook van mij veel discipline. 10 jaar geleden was ik 10 kilo zwaarder als nu. Ik wist toen niet wat ik nu weet en maakte niet de juiste keuzes qua gezonde voeding. Ik had wel een gezonde basis van huis uit meegekregen en ik geloof dat, dat ook zeker invloed heeft om mijn leefstijl en gewicht. Maar het is wel heel makkelijk om het af te schuiven op geluk.
Ik lust ook graag chips en kan dat echt niet weerstaan. Het is zo erg dat ik het niet in huis heb omdat ik er dan ‘s ochtends al aan denk. Ik koop het heus wel eens maar dan geniet ik er ook echt van zonder schuldgevoel. En dat kan dankzij discipline. Ik zorg ervoor dat ik minstens 70 (liefst 80) wat ik eet procent uit gezonde voeding bestaat.  En daarnaast mag ik dus ook wel eens wat minder gezond eten. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar dat valt best mee. Als je bijvoorbeeld een maaltijd opschept en zorgt dat het grootste gedeelte uit groente bestaat en een stuk mager vlees of vis dan kunnen een paar frietjes echt geen kwaad. Of als ik bijvoorbeeld de hele week gezond heb gegeten neem ik in het weekend bewust iets lekkers. Dit betekent wel dat ik heel bewust met mijn voeding omga en dus afwegingen maak en mij daar aan houd. Het gaat heus wel eens mis, maar over het algemeen lukt het om mijn 70 procent regel vast te houden.
Dat ik gedisciplineerd met mijn voeding omga heeft niet alleen maar als reden dat ik graag een maatje 36 blijf. Tot mijn 30ste dacht ik altijd best gezond bezig te zijn. Ik kreeg echter steeds meer last van een chronische ziekte Endometriose. De pijn in mijn buik werd steeds erger tot ik een keer een ambulance heb gebeld omdat ik het gevoel had dat er iets zou barsten in mijn buik. Ik kon me voor het eerst voorstellen dat er mensen zijn die liever doodgaan dan de pijn blijven voelen. Elke maand was ik er drie dagen heel ziek van. Het is de ergste pijn die ik ooit gevoeld heb; mijn bevalling vond ik in vergelijking een stuk minder pijnlijk

Endometriose zorgde er ook voor dat zwanger worden moeilijker was. En dat wilde ik al een jaar zo graag. Ik had als optie medicatie en operaties tegen de Endometriose, maar die stonden mijn zwangerschapswens in de weg. Toen ben ik gaan onderzoeken of ik er zelf iets aan kon doen. Ik kwam uit op het Body Ecology Dieet. Dat is een zuurbasen dieet die erop gericht is je darmen in een zo gezond mogelijke staat te krijgen waardoor je voedingsstoffen beter opneemt en in mijn geval gisting wordt tegengegaan die mijn Endometriose voedt. Sceptisch begon ik eraan maar het was ook mijn enige hoop. Het was moeilijk omdat ik mijn hele eet en leefstijl moest omgooien. Ik  moest veel meer groente eten en minder fruit bijvoorbeeld. Ik mocht bepaalde combinaties niet eten waar ik aan gewend was. Maar het belangrijkste was de groente; heel veel groente bij elke maaltijd. langzaamaan vond ik mijn weg erin. De eerste maand na het dieet had ik al geen pijn meer en super veel energie. 4 maanden later was ik zwanger! En dat was een groot wonder na een hele lange pijnlijke tijd.

Deze ervaring heeft mijn kijk op voeding erg beïnvloed. Voor mijn lichaam werkt het zuurbasen principe goed en de basis daarvan probeer ik nog steeds vast te houden. Ik zeg niet dat mijn voeding stijl voor iedereen zal werken. Maar ik denk dat het goed is op de signalen en behoeften van je lichaam te letten en daar rekening mee te houden. Ik geloof door mijn ervaringen echt in de kracht van gezonde voeding en wil dit graag delen met anderen die ervoor open staan! Ik ben ook nieuwsgierig of er meer mensen bijzondere ervaringen hebben met voeding en zou dat graag terug lezen in de reacties!

Liefs Yasemin

@fitmommynl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]